”Det är en avskalad föreställning i form av två monologer som tvinnar sig i varandra och berör djupt.”
Recension, Ergo.

”Den här föreställningen kommer jag aldrig att glömma. Helt makalöst bra och starkt.”
– Besökare

”Fortsätt vara ni! En dag är jag som er och ska ta över hela världen. Med stoltheten att ni lät mig leva!”
– Besökare

”Tack vare eran föreställning fick jag mer perspektiv på livet. Samt att det inte får existera någon tabu kring min eller någon annans psykiska ohälsa. ”
– Besökare

100 avsnitt och 70 föreläsningar senare har vi påbörjat på en slags utvärdering av vår psykiska ohälsa.

Jaha? Hur gick det här då? Hur lyckad blev vår insats på en tiogradig skala? I vilket lag spelade vi, med eller mot varandra? Kan vi ta och tacka livet för en god match nu? Slänga av oss den svettiga lagtröjan framför en jublande publik, gå in i omklädningsrummet och snärta varandra på diverse ömma ställen med en ihopvriden handduk, och dansa trallandes i duschen för att tvätta såren? Få lite semester till nästa säsong? 

I Miss Psykisk Ohälsa pratar vi inte om vår överlevnad, vi pratar om något mycket mer brutalt: att leva. Skammen över att ha överlevt- för de som inte gjorde det var inte mer annorlunda. Hur mycket får man känna, och hur länge får man känna just det? Att Siri om nätterna tror att hon har cancer, är näst intill oförskämt. Här går Emma och sörjer sin pappa som hade det på riktigt, och Siri har den sjukdomen som en slags låtsaskompis när det inte finns större problem att tänka på. Är det okej för Emma att leka med sina impulser, när Siri medicineras mot sina? Får man ångra att man hånglade med fel person när barn hoppar framför tåget?

”Visa lite tacksamhet för fan.”

Den 16 och 23 oktober 2016 satte vi upp vår andra föreställning, ”Miss Psykisk Ohälsa- om att rycka upp sig” på Värmlands Nation i Uppsala. Föreställningen hyllad och uppmärksammad i såväl nyhetsrapportering som i föreningar och företag så som Tila och Bluecall.

I och med Miss Psykisk Ohälsa så blev vi först i Sverige med att lansera en Ångestgaranti. Ångestgarantin var en lösning för personer som inte kan beräkna sin dag i förväg på grund av sin psykiska ohälsa, men fortfarande vill ha möjligheten att kunna gå.

I en mailanmälan kunde personer reservera en plats som de sedan kunde betala i dörren.
Detta skedde utan förbindelser eller avgifter. Det ska inte kosta att ha ångest.

Ångestgarantin var också anpassad för personer med social ångest då personen i samband med sin anmälan kunde välja valfri plats i salen att reservera. På så sätt kunde personer som fick ångest av att se mycket människor sitta långt fram, de som fick ångest av att synas kunde sitta långt bak, personer som ville ha möjlighet att snabbt kunna gå ut kunde sitta vid dörren, och de som inte ville bli störda kunde välja en plats  placerad fri från publikgenomströmningar.

Ångestgarantin täckte 20 platser per föreställning.

Föreställningen producerades och genomfördes av Pillerpodden Handelsbolag.

 

 

ARTIKLAR OCH REPORTAGE:

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/podcastduo-tar-kamp-mot-psykisk-ohalsa

http://www.uppsalatidningen.se/aktuellt/det-handlar-om-att-overleva-4403558.aspx

http://www.ergo.nu/nyheter/20161005-på-andra-sidan-mörkret

http://www.unt.se/kultur-noje/varfor-lever-vi-nar-andra-barn-dog-4408985.aspx

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=6541325

Kontakt:

Siri Strand, Projekt – & Pressfrågor +46 (0) 735-210035

Emma Westas Rödin, Ekonomi – & Praktiska frågor: +46 (0) 761-864990