Pillerpodden.com

Pillerpodden

Pillerpodden tog upp psykisk ohälsa hos unga

Om Pillerpodden

Pillerpodden grundades av då 19-åriga Emma Westas och Siri Strand 2014 som Sveriges första podcast om psykisk ohälsa. Genom sin podd, sociala medier och föreläsningar satte Emma och Siri snabbt ungas psykiska ohälsa på politiska agendan. Detta genom att jobba med modern kommunikation, opinionsbildning och utbildning.

Uppgiften var tydlig: att inspirera samt ge verktyg och förutsättningar för att ungdomar ska kunna leva i psykisk hälsa. Tillsammans med den ledande forskningen gjorde Emmas och Siris erfarenhetsbaserade kunskap dem till experter inom området.

Deras föreläsningar blev hyllade som en av de bästa inom ämnet och deras bok “Ryck upp mig” låg etta på topplistan på sajter som Adlibris och Bokus, och används idag inom undervisning och terapi landet över. Förutom detta har de även varit ett återkommande inslag i Nyhetsmorgon på TV4 där de kämpat för att omvandla ungas psykisk ohälsa från att vara något abstrakt till att bli något konkret, tydligt och hoppfullt.

Egna erfarenheter

Mycket av det som Emma och Siri tar upp är självupplevt. Emma Westas lider av depression och ångestproblematik och Siri Strand har diagnosen borderline. I sitt sista avsnitt tog de upp att arbetsrelationen hade gått ut över vänskapsrelationen och det var en av orsakerna till att de la ner podden. 

Avslut

Efter 5 år med podden bestämde de sig för artt lägga ner pillerpodden och driva sitt engagemang i andra former. De hade kvar en del av verksamheten i deras ideella förening Vår Tur. 

Vi väljer ett slutord från Siri Strand ifrån ett avsnitt om vad de lärt sig om sin egen psykiska ohälsa genom tiden de drivit podden: 

 

“Ta all hjälp som finns att få och våga prova nya saker om det inte funkar”