_emt0508-redigeraSiri Strand & Emma Westas Rödin. Foto: Emma Tegler

Pillerpodden är ett nytänkande företag med högt förtroende som genom erfarenhet och expertis ger hopp till ungdomar. Vi ser ett samhälle där alla inser sitt värde och har lust att leva. Att inspirera samt ge verktyg och förutsättningar för att ungdomar ska kunna leva i psykisk hälsa är sedan 2014 vår mission.

”Dör för er, om och om igen. Ni är största inspirationen till att jag vill fortsätta kämpa. Era ord som bildar meningar bildar böcker i mitt huvud. Jag hade ALDRIG förstått hur mycket starkare jag blir och hur mycket färggladare som person jag har blivit om det inte vore för era tankar och budskap. 

Varje dag skapar ni nya förutsättningar för att folk ska våga att hoppas på sitt välmående! 

NI RÄDDAR LIV! och den säkra källan till det är jag, för ni räddade mitt. Ni räddade mig från min undergång genom att förklara att det är OKEJ. Tack! Jag älskar er.”

 Den största orsaken till att barn och unga dör idag är psykisk ohälsa.

 

Den 5 oktober 2014 startade vi, 19 år gamla, en blogg där vi började publicera inspelade samtal mellan oss. Samtalen handlade om den upplevda stigmatiseringen kring vår egen psykiska ohälsa. Idag föreläser vi över hela landet för såväl politiker, tjänstemän, studenter och företagsledare som högstadieelever, skolpersonal och anhöriga. Vi jobbar också för att komplettera elevhälsan genom kunskapsgrupper på skolor. Podcasten fortsätter att växa. I september 2018 släpps vår bok ”Ryck upp mig”. Mer om den kan du läsa här.

Pillerpodden grundades av Emma Westas Rödin och Siri Strand och är ett företag som förebygger psykisk ohälsa bland unga på många olika sätt. 2017 startade vi som grundade Pillerpodden även den ideella föreningen Vår Tur. Vår erfarenhetsbaserade kunskap gör oss till experter på hur det är att vara ung och leva med psykisk ohälsa, i dagens samhälle. Genom denna kunskap samt med stöd av den senaste forskningen förebygger vi suicidalitet, samt psykisk ohälsa, på lång och kort sikt. Vi är prisbelönta för vårt arbete som kan delas in i följande tre delar: utbildning, kommunikation och opinionsbildning.

Forskning har visat att utbildning om psykisk ohälsa är det mest effektiva sättet för att förebygga självmord och identifiera ohälsa. Att prata om psykisk ohälsa är alltså avgörande.

Vi har tagit fram en unik modell som konkret och greppbart förklarar det abstrakta och komplexa samhällsproblemet psykisk ohälsa och visar vägen till psykisk hälsa. Våra populära föreläsningar bygger på denna modell. Idag har vi utbildat människor över hela landet i ett ålderspann på 8-100år. Under våra 300 föreläsningar har vi, påverkat såväl personal inom psykiatrisk vård som nationell elevhälsa, men framför allt har vi räddat liv.

Pillerpoddens kommunikation underlättar dialog mellan individ och samhälle över generationsgränser samt separerar rykten från verklighet.

Ryktesspridningen kring vård och skola ökar i och med sociala medier. Unga riskerar därmed att få en ogrundad negativ bild av samhällets institutioner. Ungas låga förtroende för psykisk vård skadar såväl individer som framtida folkhälsa och kan medföra stora kostnader för samhället. Vi jobbar därför aktivt med en nyanserad nyhetsspaning- och samhällsanalys där vi skapar en rättvis och applicerbar bild av verkligheten som vi sedan kommunicerar till unga via våra sociala kanaler, våra två podcasts samt vår blogg på VeckoRevyn, emmaochsiri.se, som är VeckoRevyns första blogg om psykisk ohälsa. På så sätt ökar vi ungas tillit till samhällets inrättningar.

Unga har värdefulla erfarenheter av primärvården, ungdomshälsan, psykiatrin och/eller elevhälsan som de ofta vill förmedla vidare under anonymitet. Behovet av anonymitet kan bland annat bero på stigmatisering eller rädsla för att behandling och/eller utbildning ska påverkas av ett offentligt framförande. Tack vare det förtroende vi har fått på grund av att själva vara unga, får vi genom våra sociala kanaler tillgång till enormt mycket information ur ett erfarenhetsperspektiv som vi kan kommunicera vidare till samhället, utan att ungas identitet synliggörs.

Genom att vara en kommunikationsplattform mellan samhällets utbud och ungas efterfrågan effektiviserar vi skolan och vården, både regionalt och nationellt, samtidigt som vi ökar ungas förtroende för samhället.

Barn har rätt till psykisk hälsa, därför bildar vi opinion.

Syftet med vår verksamhet är att öka den psykiska hälsan hos barn och unga, både på kort och lång sikt. För detta krävs att psykisk ohälsa bland unga ses som en politiskt relevant fråga. Vi är politiskt obundna, men en aktiv part i samhällsdebatten där vi jobbar för en ökad psykisk hälsa på alla plan.

Vi måste prata om psykisk ohälsa för att uppnå psykisk hälsa. Vi hoppas att du vill vara med.

Just nu utvecklar vi Sveriges elevhälsa.

Självinsikt -> självacceptans -> självrespekt. Arbetet pågår för fullt med att, tillsammans med psykiatrins och skolans profession, utveckla och kvalitetssäkra de samtalsgrupper vi tidigare bedrivit på Rosendalsgymnasiet och Celsiusskolan i Uppsala. Med hjälp av diskussion och praktiska övningar behandlar grupperna ämnen så som stresshantering, ångest och självrespekt. Grupperna kompletterar elevhälsan utan att ersätta den och avlastar annan skolpersonal som idag lägger mycket tid på att coacha elever mot psykisk hälsa. Grupperna har också möjlighet att kartlägga skolans del i elevernas psykiska ohälsa och informera rektor om detta. Vi jobbar tätt med den skolans skolledning och elevhäls för att besvara den enskilda skolans önskemål samt säkra elevernas trygghet. Tidigare utvärdering har visat att 71,4 procent av deltagana upplevde en ökad psykisk hälsa, och att grupperna även tenderade till att öka skolresultat och närvaro. Kontakta oss gärna så berättar vi mer!

gurra 7.JPG

Läs mer om våra föreläsningar här.

Läs om vad som är aktuellt nu här.

Läs om föreningen Vår Tur här.

Läs mer om föregående projekt här.

Läs artiklar och publikationer om oss här

Vi har inte råd att blunda. Vi har inte tid att tystna. 

Siri Strand & Emma Westas Rödin

Grundare och delägare, Pillerpodden Handelsbolag

Siri Strand: Media- och marknadsföringsansvarig & ledamot i Vår Tur

Emma Westas Rödin: Ekonomiansvarig & ordförande i Vår Tur

 

 

guldlogga-28

Logotypen är skapad av Wilhelm Hjelm – wilhelm@hjelms.sewilhelmhjelm.com

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s